Nyheder

Susanne Zimmer: Vil vi risikere øget kræftrisiko som resultat af Egholmforbindelsen?

Frie Grønne Undersøg Asbestforurening I Limfjorden (1)

Tør Benny Engelbrecht risikere en ny generationsforurening, med den livsfarlige og miljøskadelige asbest? Det spørgsmål stiller Susanne Zimmer fra Frie Grønne den 25 september i et debatindlæg i Nordjyske.

Lige nu pågår arbejdet med at få etableret en ny tunnel fra sydsiden af Limfjorden over til Egholm. Et projekt som Frie Grønne er store modstandere af. I 11 år har der nemlig, lige øst for den planlagte tunnel, været deponeret eternitplader uden nogen kystsikring eller inddæmning. De plader indeholder det giftige stof asbest, og det findes derfor med stor sandsynlighed i fjordbunden. Susanne skriver om det farlige stof asbest i Nordjyske:

”Der er en forøget risiko for at udvikle lungehindekræft, hvis man har arbejdet med asbest, og selv hvis man har gået i skole i nærheden af den gamle eternitfabrik, viser undersøgelser at elevernes risiko for udvikling af kræft er forøget. Samtidig kan det være kræftfremkaldende af spise fisk, som har indtaget asbest”

Jeg håber ikke at transportminister Benny Engelbrecht vil sætte en anlægslov af en Egholmmotorvej til afstemning i salen uden at give folketingets medlemmer det rette beslutningsgrundlag

Der er lavet en miljøvurdering af Egholmsforbindelsen, men den er håbløst mangelfuld. Susanne skriver:

”I miljøvurderingen står der intet om den manglende inddæmning og den sandsynlige forekomst af asbest i fjordbunden. Jeg håber ikke at transportminister Benny Engelbrecht vil sætte en anlægslov af en Egholmmotorvej til afstemning i salen uden at give folketingets medlemmer det rette beslutningsgrundlag”

På et samråd med Benny Engelbrecht den 28 september afviser ministeren at lave en ny miljøvurdering inden selve projektet sættes i gang. Det ville ellers give muligheden for, at undersøge hvor stor forureningen med asbest er, og hvilke konsekvenser det vil have. Det er Frie Grønne meget overrasket og uforstående overfor. For når et projekt viser sig at have potentiale til både miljømæssige og sundhedsmæssige konsekvenser, hvorfor bliver det så ikke afdækket ordentligt?

Frie Grønne vil fortsætte med at stille spørgsmål til sagen og presse på for, at miljø- og sundhedskonsekvenser ved Egholmforbindelsen bliver undersøgt grundigt og til bunds.