Nyheder

Klima-alarm: Vi er ved at miste kontrollen over menneskehedens skæbne

Så længe vi ikke tager klimakrisen mere alvorligt – og ikke gør mere for at forhindre den, gambler vi med civilisationens skæbne. Frie Grønne kræver omgående handling af hidtil uset omfang

I sin nye rapport ”State of the Global Climate” fastslår verdens meteorologiske organisation, WMO, at klimakrisen trods corona-udbruddet fortsætter med uformindsket styrke.

Ved præsentationen af rapporten fastslog FN’s generalsekretær António Guterres derfor også, at vi står på kanten af afgrunden og at 2021 må og skal blive året for klimahandling, hvis vi skal sikre civilisationens langsigtede overlevelse.

Generalsekretæren fastslog også, at der er behov for øjeblikkelig handling (og altså ikke først i de sidste år frem mod 2030, som den danske regeringen planlægger) og at verdens lande skal øge deres klimamål.

Rapporten dokumenterer, at de seneste seks år siden 2015 har været de varmeste seks år, der nogensinde er registreret, ligesom årtiet, der leder op til i år, har været det varmeste nogensinde.

Vi burde for længst have udvist rettidig omhu og behandlet klimakrisen som den eksistentielle trussel, den er

Rapporten viser også, at den gennemsnitlige globale temperaturstigning i 2020 allerede nåede op på 1,2 grader i forhold til det præindustrielle niveau. Det er ”faretruende tæt” på de 1,5 graders opvarmning, som er den øvre grænse for hvor meget opvarmning planeten kan klare, uden at vi skal gennemleve de værste konsekvenser af klimakrisen.

Samtidig vil feedbackmekanismer, der reelt set vil betyde, at vi mister kontrollen over klimakrisen, formentlig først indtræde, når vi har overskredet 1,5 graders opvarmning. WMO har tidligere konkluderet, at der er 20 procent chance for, at vi allerede inden for fem år overskrider grænsen på 1,5 grader og dermed muligvis mister kontrollen med klimakrisen.

Det er for Frie Grønne endnu et tungtvejende argument for, at vi skal sikre klimahandling nu og her –  og ikke først, når klimakrisen ikke længere kan bremses, hvilket allerede kan være før 2030.

”Det er vanvittigt foruroligende, at vi med åbne øjne er ved at miste kontrollen over menneskehedens skæbne. Vi burde for længst have udvist rettidig omhu og behandlet klimakrisen som den eksistentielle trussel, den er,” siger Sikandar Siddique, politisk leder for Frie Grønne.

Han opfordrer regeringen og støttepartierne til at sikre reel klimahandling omgående, på tværs af alle sektorer og af hidtil uset omfang. Sådan som FN kræver det og har krævet det i årevis.

”Ellers er vi direkte uansvarlige. Ellers svigter vi naturen, de fremtidige generationer og alle de, der stemte for reel klimahandling ved sidste valg,” siger Sikandar Siddique.

Frie Grønne ønsker dertil et opgør med den økonomiske tænkning, der præger vores samfund, hvor økonomisk vækst igen og igen bliver prioriteret over planetens velbefindende.

”Vi har kendt til klimakrisen og dens trussel mod menneskeheden i 30 år – og i de 30 år har vi udledt flere drivhusgasser end i hele verdenshistorien før det. Så på 30 år har vi fordoblet den krise, vi står overfor – selvom de fleste er enige om, at vi burde tage krisen alvorligt – og handle derefter. Det lyder idiotisk og det er idiotisk. Det er selvskadende. Og forklaringen er i høj grad, at vi har indrettet vores økonomiske system på en måde, så det ikke bare skaber massiv ulighed og uretfærdighed, men så det også hellere vil true selve vores civilisations overlevelse end justere sig selv. Derfor er det en topprioritet for Frie Grønne at erstatte den neoliberalistiske økonomiske model med en bæredygtig økonomisk model,” siger Sikandar Siddique.