Nyheder

Regeringen tryner sygeplejerskerne – tjenestemandsreformen lever videre

Bermix Studio Ywyinnk Toi Unsplash

Danmarks sygeplejersker bliver efter måneders konflikt banket på plads af regeringen og et flertal i Folketinget, som nu laver et regeringsindgreb i konflikten.

 

Regeringen og resten af Folketinget var ikke sene til at udråbe sygeplejerskerne som vores helte gennem coronakrisen. Desværre betyder heltekåringen ikke noget i praksis. Sygeplejerskernes månedlange kamp mod uligeløn og for bedre vilkår hældes ned af brættet af et flertal i Folketinget.

Det er regeringen, SF, Radikale Venstre og de borgerlige partier, der står bag indgrebet i sygeplejerskekonflikten. Indgrebet kommer efter statsminister Mette Frederiksen så sent som i tirsdags fortalte pressen, at hun havde tillid til den danske model. Tilliden varede dog kun til onsdag, hvor hun med et flertal i ryggen nu vil gribe ind i konflikten.

En konflikt som handler om meget mere end bedre løn og vilkår lige nu og her, men i langt højere grad om et opgør med den tjenestemandsreform, der siden 1969 har delt arbejdsmarkedet i ”mande-” og ”kvindefag”, med dårligere løn til kvindefagene som konsekvens.

Et regeringsindgreb burde derfor have haft fokus på netop et opgør med tjenestemandsreformen og ikke bare at få sygeplejerskerne tilbage i arbejde og dermed bevare uligelønnen og status quo. Hvis sygeplejerskerne føler sig kørt over, forstår vi det godt i Frie Grønne.

I Frie Grønne ønsker vi et opgør med Tjenestemandsreformen, hvorfor vi allerede før konflikten udarbejdede et forslag til behandling i Folketinget. Vi ønsker både grundlønsstigninger til sygeplejerskerne nu og her og et årligt milliardbeløb til at udligne uligheden, som reformen i sin skabte mellem de offentlige erhverv.

Er det her virkelig niveauet af retfærdighed, vi kan forvente af en ”rød” regering og dens støttepartier?