Nyheder

Kære magtelite, jeres klimaplan er en klimaløgn

Klima

Den Store Klimaløgn. Hvad er det for noget at sige? Hvad mener vi mon med det? Tak, fordi I spørger. Lad os da forklare.

Og lad os begynde ved Paris-aftalen. Et fælles, internationalt mål om ikke at lade temperaturen overstige 1,5 grader. Et mål, som magteliten påstår at arbejde efter, men kigger man bare hurtigt på tallene, falder det hele fra hinanden.

De siger, at Danmark kun udleder omkring 45 mio. tons CO2e årligt. Hov, i virkeligheden er det 60 mio. tons CO2e. Hvordan to så forskellige tal? Det virker lidt spøjst, men det er, fordi de har besluttet ikke at medregne flytrafik, fragt og afbrænding af skov og afgrøder i jeres klimaregnskab. Også selvom den CO2, som ikke lige medregnes, naturligvis eksisterer i den fysiske verden.

Og så er der den søde historie om, at Danmark skulle være foregangsland for den grønne omstilling. Vindmøller, blå himmel, kager og jordbær for sjov. Farvel sort energi. 

Hov. Igen. Sådan er det ikke lige. Danskernes energiforbrug er 4 gange højere, end hvad kloden kan holde til. Danmark har så stort et overtræk på naturens ressourcer, at vi skulle have 4,2 kloder, hvis alle levede så ødselt som os. Desuden er Danmarks naturbeskyttelse at finde i den absolutte bund i Europa.

Kort sagt, kære magtelite: En klimaplan, som ikke medregner rigtige CO2-udledninger, er ikke en rigtig plan. Det er løgn. Og pyt da, så længe det lyder godt, og I kan sove om natten.

Udadtil smiler og vinker I til hele Danmark, når der tales om grøn omstilling. Foran kameralinserne trykker I jeres greenwashing-hænder og viser stolt jeres ‘klima’aftaler frem. ”Bare rolig,” siger I til hinanden, ”vi har en plan”.

Vi vil ikke – som magteliten åbenbart er villige til – satse det danske samfund og civilisationen, som vi kender den, på forkromede Dr. Doofenschmirtz-idéer, som ganske rigtigt lyder wupti-agtigt effektive, men er urealistiske i praksis. Vi vil ikke sætte vores lid til sci-fi løsninger, som baserer sig på en hvad-nu-hvis-teknologi, som er håbløst underudviklet eller endnu ikke findes i en størrelse, der betyder noget. Vi kan ikke sætte vores lid til jer, kære magtelite.

Så, kære magtelite, vi er kede af at måtte meddele jer, at vi ikke lever i en rengøringsmiddelsreklame. Det siger ikke puf og så er snavset væk. Short-cuts, lappeløsninger og hvor-gærdet-er-lavest-forslag vil aldrig være nok.

Og ja, det er da dejligt med en plan. For planer giver retning. Men de virker kun, hvis de udspringer af og taler ind i den virkelige verden. Magtelitens klimaplanen mister sin mening, når den blot er til for, at magten kan lyde grøn. Klimaplanen mister sin mening, når den bliver sovemedicin, som forsøger at lulle os alle i søvn og afholde os fra reel handling.

Så er det ikke længere en klimaplan. Så er det en klimaløgn. Den Store Klimaløgn. Som det er på tide at vågne fra. Som det er på tide at bryde fri af.

Bryd fri.

Med venlig hilsen
Frie Grønne