Nyheder

Sikandars tale fra dagens pressemøde

Det er en stor dag for mig i dag. For mit ønske om at lave et nyt parti bliver nu til virkelighed.

Jeg står nemlig her i dag for at præsentere Danmarks nye klimaansvarlige og antiracistiske parti. Partiet har navnet Frie Grønne, Danmarks nye venstrefløjsparti.

For de af jer, der ikke kender mig, er mit navn Sikandar Siddique og jeg er opvokset her på Blågårds Plads i København. I hjertet af Nørrebro.

Jeg er nok det statsministeren tænker på, når hun taler om indvandrerdrenge. Jeg er i hvert fald blevet kaldt indvandrer hele mit liv. Men kære Mette Frederiksen: Jeg er ikke indvandrer, jeg er dansker. Det eneste sted, jeg er indvandret fra er Rigshospitalet en kilometer herfra. Jeg er dansker, som vi ser ud i det 21. århundrede. Jeg er lige så dansk som dig, kære statsminister.

Alligevel er der sikkert nogen af jer ude bag ved skærmen, der er bange for mig. Som er utrygge ved mig. Fordi jeg er muslim. Fordi min hud er brun. Fordi mine forældre er født i et andet land.

I årtier har politiske hadprædikanter nemlig forsøgt at bilde jer ind, at vi ikke er lige som resten af befolkningen.

Men ved I hvad: Når jeg falder i søvn om aftenen har jeg de samme bekymringer, som alle andre: Klarer min far sin sygdom? Hvilken verden kommer min søn Mikail til at vokse op i? Og når jeg lukker øjnene, så drømmer jeg på dansk.

Alligevel har de – og her tænker jeg primært på højrefløjen, men desværre stadig flere og flere partier – i årtier prøvet at splitte os ad med frygt og had. De har prøvet at så splid, men – der er ikke noget at være bange for.

De eneste, der har noget at frygte – de eneste, der skal være bange for mig – ja, det er dem, der sidder på magten i det etablerede system.

Frie Grønne er nemlig et frontalangreb på status quo. På de store virksomheder, der udleder alt, alt for meget CO2. På bankerne, der snyder og bedrager. På de, der ødelægger vores natur. På de, der undertrykker og er racistiske. På de, der bliver rigere og rigere på bekostning af vores børn og børnebørns fremtid.

Til alle jer vil jeg bare sige: I har noget at frygte.

For Frie Grønne kommer til at gå benhårdt efter jer. Vi kommer til at udfordre jer. Vi kommer til at bekæmpe jer. Og vigtigst: Vi kommer til at rykke jer. For vi forsvarer livet. Vi forsvarer friheden. Vi forsvarer livskraften. Så hermed et godt råd: Gør op med jer selv, hvilken side af historien, I vil stå på.

Nu er i hvert fald blevet advaret.

Inden jeg fremlægger mere om Frie Grønne, vil jeg fortælle lidt om, hvordan vi overhovedet er endt med at stå her i dag.

Det var den 20. april – her på Blågårds Plads – at vi stiftede foreningen Frie Grønne. Det skete efter mange lange og inspirerende samtaler med Niko Grünfeld og Uffe Elbæk, som begge også er her i dag. Vi talte om revolution. Om en moderne solidarisk anarkisme. Om et opgør med status quo. Om hvordan coronakrisen viste os, hvordan vi også burde behandle klimakrisen.

Som I alle sammen ved, trådte Uffe Elbæk sidste år ned af den store politiske scene, men der er altså stadig masser af drive i ham og han kommer til at spille en vigtig rolle for Frie Grønne fremadrettet, både som folkevalgt og inspirator. Uffe, tusind tak for dig. Det her havde ikke været muligt uden dig.

Og det havde heller ikke været muligt uden dig, Niko, der leder vores Frie Grønne Råd, så kommer du ikke herop Niko og står ved siden af mig?

Sammen skrev vi det manifest, der blev udgangspunktet for den politiske platform, vi står på i dag. Da vi havde formuleret grundteksterne inviterede vi vores kollega i Folketinget, Susanne Zimmer ind. Så vil du ikke også komme herop, Susanne?

Siden er flere og flere kommet til, som alle har bidraget på hver jeres måde. Det er dig, Afrah Al-Jabouri. Det er dig, Signe Sand. Det er dig, Malthe Merrild. Det er dig, Zahra Pedersen. Det er dig, Fabian Davidsen. Det er dig, Marianne Karlberg. Kom herop og vis Danmark, hvem Frie Grønne er.

Vi er Frie Grønne.

Og hvis der er et sted i Danmark, der er perfekt for Frie Grønnes første møde med Danmark, så er det lige her. For Nørrebro er mangfoldighed. Det er skaberkraft og nytænkning. Her er der højt til loftet. Her kan man være, den man er.

Her lukker man ikke grænserne. Her prøver man at bryde dem ned. Ja, her flytter man grænserne og sætter hinanden fri.

Lidt herovre bag ved ligger det Fri Gymnasium. Her overfor kan I se folkebiblioteket. Derover ligger der en moske og her bagved mig er der en kirke. Derovre bagved kan du købe brun sovs og flæskesteg året rundt. På et andet hjørne kan du købe zataar og tabouleh. Og på et tredje kan du købe ny nordisk og økologisk øl. Og over alt kan du købe pizza og shawarma og alle mulige andre ting, som også er kommet fra udlandet, men i dag er del af vores fælles kultur.

Så – Nørrebro er sameksistens, det er rebelskhed, det er aktivisme. Af og til er det råt og kaotisk og det kan også være op ad bakke, men det er for mig at se ud af alle disse enkeltdele, at det næste Danmark opstår. Hvor vi gør os klar til en bedre fremtid – og lærer af vores fortid.

Og apropos vores historie: På Assistens Kirkegården lige herovre bagved ligger nogen af de største danskere begravet. Kierkegaard, Natasja. Og den måske mest kendte dansker af alle: H.C. Andersen – eventyrernes mester.

Vores ambition med Frie Grønne er at skabe et nyt eventyr om Danmark. Og det eventyr er ikke noget nationalromantisk pladder. Det er mangfoldighedens eventyr. Det er et eventyr, hvor Danmark er en del af verden. Hvor vi lærer af verden og verden lærer af os.

Men det står allerede nu klart, at det er et eventyr, hvor vi skal grueligt meget igennem.

For regnskovene brænder og dyr og planter uddør med alarmerende tempo.

For havene er fyldt med plastic og drikkevandet er forurenet med sprøjtegift.

For politikerne siger de er grønne, men støtter de sorte industrier.

For mennesker brænder koraner af og det jødehad vi så under anden verdenskrig blusser op igen

Racismen og højrenationalismen vinder frem.

Og alt for mange udsættes for hatecrimes pga. deres seksualitet eller kønsudtryk.

Det kan synes uoverskueligt og skræmmende. Og det er i hvert fald udfordrende. Men det er netop derfor, vi vil kæmpe for en lykkelig slutning. Så vores liv på planeten bliver et eventyr og ikke det mareridt, der lige nu er i udsigt.

Vores analyse i Frie Grønne er, at klimakrisen, ja hele vores civilisations krise, er så stor en opgave og kræver så grundlæggende forandringer af hele vores økonomiske system, at vi kun kan løse den, hvis vi frigiver det kæmpe potentiale, vores fællesskaber rummer.

Hvis vi alle uanset hudfarve, etnicitet, religion og seksualitet får mulighed for at bidrage og udfolde vores livskraft.

Hvis vi ikke bliver holdt tilbage af ulighed og uretfærdighed, så kan vi skabe den verden, som vi drømmer om.

Hvis vi giver kunsten og kulturen bedre rammer, så kan vi udfordre og nytænke de måder, vi har indrettet vores samfund på.

Hvis vi styrker civilsamfundet og de frivillige og forpligtende fællesskaber, så kan vi skaber den demokratiske modstandsdygtighed, som der er brug for, når magten koncentreres på stadig færre hænder.

Det er alt sammen forbundne virkeligheder, hvor vi skal gøre op med et system, der har fejlet.

Frie Grønne har som et klimaansvarligt og antiracistisk parti derfor fem politiske fokusområder:

Naturen er hellig – vi kan ikke leve uden naturen – men naturen har også en uvurderlig værdi i sig selv.

Mangfoldighed er ilt for samfundet – det fornyer og forbedrer os.

Kunsten og kulturen er samfundets sjæl – for den er kilden til inspiration, eftertanke og tænkning.

Civilsamfundet er demokratiets immunsystem – her deler vi magten og udfordrer det etablerede. Udover de fem hovedprioriterer har vi også politisk platform på over 50 sider, som løbende vil blive offentliggjort.

Det betyder ikke, at vi har politik på alle hylder. Og vi kommer nok heller ikke til at få det. For vores analyse er, at der er nogle politiske områder, der er så meget vigtigere end andre. Vi vil fokusere på de områder, hvor vi kan gøre den største positive forskel.

Jeg siger ikke, at vi ikke har forståelse at andre politiske områder også kan være vigtige. Men jeg siger, at vi har større problemer. Statsministeren siger det faktisk også. Hun siger, at klimakrisen er menneskehedens største udfordring nogensinde.

Hun handler bare slet, slet ikke derefter.

Og hun er ikke alene. I de senere år er masser af partier begyndt at kalde sig grønne. Men når det kommer til handling, gør ingen af dem – ingen af dem – det, som klimavidenskaben kræver.

Derfor er det også vigtigt at slå fast, at Frie Grønne er ikke bare endnu et ”grønt” parti. Vi er derimod et reelt klimaansvarligt parti. Vi ønsker et dybt opgør med den fejlslagne og farlige økonomiske tænkning, der har sendt os på kurs mod civilisationskollaps.

Så i dag – lige nu – tager vi det næste skridt i klimakampen. Det er ikke længere nok at være grøn – man skal være grøn nok.

Og det er Frie Grønne.

Her i foråret blev jeg far for første gang til min dreng Mikail. Til de af jer, der også er forældre, ved I hvor meget det ændrer ens tilgang til livet. Hvor meget det sætter livet i perspektiv.

Jeg vil give min søn en verden, som er bedre, end den jeg fik lov til at vokse op i. Hvor politiet ikke kalder ham abekat, som de kaldte mig det, da jeg voksede op her på pladsen. Hvor vi ikke lever som om, der er en Planet B, vi bare kan flytte til, når vi har ødelagt den her. Men hvor vi udviser rettidig omhu for jordkloden, som ikke er vores, men som vi har fået lov at bo på.

Så vi giver mere, end vi tager.

Vi tror på, at vi kan gøre det sammen. Nu har alle os, der står her, taget det første skridt.

Men vi har brug for, at mange flere kommer til. Vi kan ikke selv skabe den revolution, vi ønsker. Derfor håber jeg, at alle jer ude bag skærmene, der drømmer om et frit og grønt Danmark – et antiracistisk og klimaansvarligt Danmark – har lyst til at være med. I er i hvert fald mere end velkomne.

Lad os gøre det sammen!

Vi rejser i den kommende tid rundt i Danmark til informationsmøder, og her håber vi at se jer. Vores første møde er på Klub her i København på onsdag kl. 17. Siden kommer vi til Aarhus og Odense og Aalborg. I kan se mere information om det på vores hjemmeside. Og hvis I har lyst til at give os en vælgererklæring, kan man også gøre det på hjemmesiden.

Tusind tak for at I er mødt op – eller har set med derhjemme.