Nyheder

Sikandar Siddique: Vi skal gøre mere for at stoppe volden

Frie Grønne kæmper videre for at sikre bedre rettigheder for voldsofre og voldsudøvere i Danmark.

Af Sikandar Siddique, politisk leder for Frie Grønne

Mandag fremlagde Frie Grønne to vigtige beslutningsforslag i Folketinget.

Vi foreslog, at vi som land skal gøre mere for at hjælpe voldsramte familier. Helt konkret, at retten til ambulant behandling, hvad enten du er voldsudsat eller voldsudøver, forankres i vores lovgivning, og at der afsættes en fast bevilling på finansloven for at sikre tryghed i finansiering til området i mange år fremover.

De andre partier sympatiserede med forslagene, men støttede dem desværre ikke, hvorfor de ikke blev vedtaget.

Så Frie Grønne kæmper videre. For udfordringerne er store. En pandemi i pandemien er den blevet kaldt: Volden, der foregår i hjemmene og i de nære relationer. For under corona er volden øget. Flere bliver slået, sparket til og slået ihjel. I deres eget hjem. Foran børnene. I køkkenet eller i soveværelset, i gangen eller i stuen og over slikskålen fredag aften.

Også i Danmark.

Står det til os i Frie Grønne, skal både den, der udsættes og den der udøver volden, hjælpes. Vi skal stoppe volden, der hvor den starter og forebygge mere vold i fremtiden.

Hvert år udsættes 38.000 kvinder og 19.000 mænd for fysisk vold i nære relationer og dobbelt så mange udsættes for psykisk vold. Hertil kommer alle børnene. For vold i hjemmet har konsekvenser for hele familien.

Vi kan simpelthen ikke være vidne til, at dette foregår på vores vagt. Det skal i hvert fald ikke foregå på min vagt.

På det nyligt overståede FN-topmøde, CSW65, var vold mod kvinder en af topprioriteterne. Og med det anerkendte det internationale samfund udfordringens omfang. Konklusionen fra topmødet var ikke overraskende, at vi er langt fra i mål.

Det samme kan vi konkludere i Danmark. Fra politisk hold har vi gjort klogt i at øge bevillingerne og indsatserne til området de sidste par år. Men vi er altså ikke i mål. Og netop den erkendelse er utrolig vigtig at holde fast i. For vi får stadig ikke hjulpet alle dem, der har brug for hjælp.

Står det til os i Frie Grønne, skal både den, der udsættes og den der udøver volden, hjælpes. Vi skal stoppe volden, der hvor den starter og forebygge mere vold i fremtiden. For børn tager ofte den voldelige adfærd, de oplever, med sig ind i voksenlivet. Så hvis vi ikke stopper volden nu, vil vi se flere dysfunktionelle familier og liv i fremtiden.

Og ja, det koster flere penge. Men dem skal vi finde. Andet kan vi ikke være bekendt.

For det vil hjælpe, både i dag og i morgen. Undersøgelser viser netop, at behandling hjælper. Det er muligt at nedbringe volden, men det kræver politisk vilje og prioritering. For familierne kan ikke gøre det selv og fagfolk kan ikke arbejde uden solide rammer og økonomi. Så den hænger på os, politikere.

Vi skal prioritere at stoppe volden – i dag, i morgen, når vi genåbner samfundet og når næste krise rammer. For én voldsramt familie er en for meget.