Nyheder

Sikandar Siddique: Spred ordet – den dårlige integration er en myte

Sikandar Siddique

Den dårlige integration er en sejlivet myte, der fortjener at dø. Førstegenerationsdanskere klarer sig langt, langt bedre, end den politiske debat giver udtryk for.

Af Sikandar Siddique, politisk leder for Frie Grønne, Danmarks nye venstrefløjsparti

Her kommer dagens bedste nyhed: Det går rigtig, rigtig godt med integrationen.
Faktisk så godt, at 9 ud af 10 efterkommere af indvandrere bidrager præcis lige så meget til samfundet som andre danskere.
Det er konklusionen i en ny analyse fra tænketanken Kraka, som i dag er på forsiden af Politiken.

Tusind, tusind tak til alle jer – der trods skræmmebilleder og hetz fra deres store flertal i dansk politik – insisterer på at gøre en positiv forskel og gør det så godt, som tallene nu viser

Analysen viser således, at langt de fleste efterkommere – det jeg kalder førstegenerationsdanskere – ligner resten af danskerne: De tjener det samme, betaler lige så meget i skat og de har det samme karaktergennemsnit i folkeskolen. 9 af 10 førstegenerationsdanskere er faktisk også kun på overførselsindkomst præcis samme antal uger som alle øvrige danskere.

Dermed er en af de mest vedholdende myter i dansk politik fuldstændig afvist. Nemlig at de nye danskere ikke bidrager, at de ikke arbejder, at de ikke gør en positiv forskel for Danmark.
Det gør de. Det gør I. Det gør vi. Det gør mig både så glad og så stolt. For det er også det billede, jeg selv har haft af alle de mennesker, som jeg møder og har mødt hele mit liv.
Tusind, tusind tak til alle jer – der trods skræmmebilleder og hetz fra deres store flertal i dansk politik – insisterer på at gøre en positiv forskel og gør det så godt, som tallene nu viser.
Faktisk gør førstegenerationsdanskere det cirka præcis lige så godt som borgerne i Nordjylland, hvor statsministeren selv stiller op til Folketinget, viser analysen. Så hvis Mette Frederiksen er utilfreds med førstegenerationsdanskerne, skal hun også være utilfreds med alle dem, der bor i hendes egen valgkreds.
“Vi er helt enige i, at der skal gøres noget ved problemerne. Vi siger bare, at langt de fleste efterkommere er der ingen problemer med. Og der er jo ikke nogen grund til at lægge kræfterne, hvor der ikke er et problem,” siger direktøren for tænketanken til Politiken.
Det er jeg helt enig med ham i.
Faktisk tror jeg, at en stor del af de problemer, der stadig eksisterer, udover at skyldes sociale problemer, som ikke har noget med etnicitet eller baggrund at gøre, også kan skyldes, at den hårde tone i debatten, den mistænkeliggørelse som mange udsættes for og de formynderiske og vanvittige lovstramninger, som vi ser igen og igen, betyder, at borgerne bliver fastlåst i et modborgerskab i stedet for et medborgerskab.
Hvis man hele tiden får at vide, at man er et problem i sig selv og at man ikke hører hjemme her, så er der jo stor risiko for, at man faktisk begynder at tro på det. At man ikke bliver motiveret til at være den bedste udgave af sig selv. At man giver op på forhånd og tænker, at sådan skal mit liv være.
Hvis man i stedet bliver mindet om, at man kan gøre en forskel, at man kan opnå noget, at man kan skabe positiv forandring for andre, ja, så er min påstand, at man også har nemmere ved at gøre netop det.
Socialdemokraterne har (selvfølgelig fristes man til at sige, desværre) været ude og så tvivl om tallene, og det kan jeg sådan set også godt forstå, for det sår jo (heldigvis!) afgørende tvivl om hele baggrunden for deres umenneskelige og uværdige integrationspolitik.
Når det går så godt, som det faktisk går, er der jo ikke nogen grund til at føre en politik som er hård som en sten og kold som en kummefryser.
Socialdemokraterne kritik går blandt andet på, at analysen medregner efterkommerne, der har en indvandrer som den ene forældre og en oprindelig dansker som den anden forælder. Hvad problemet er i det, fatter jeg simpelthen ikke. Det er vel bare et udtryk for, at integrationen også her går godt.
Så mit håb er, at vi kan lægge den dehumaniserende lovgivning fra os og i stedet fokusere på at skabe de bedste vilkår for alle danskere uanset hvor man kommer fra, hvem ens forældre er og hvor mange generationer, ens familie har boet her. Fremtiden er vi fælles os – og det skal vi være glade for.

Vi har netop skabt Frie Grønne for at skabe et nyt inkluderende fællesskab i dansk politik og i Danmark som sådan, hvor der er plads til os alle og hvor vi alle sammen får de bedste muligheder for at udfolde vores potentiale.