Nyheder

Sikandar Siddique: Ofre skal selv kunne afgøre om overfald er hadforbrydelse

Antallet af hadforbrydelser mod minoriteter er desværre stigende. Det er stærkt bekymrende, fordi alt for mange i forvejen bliver udsat for overfald på grund af deres tro, etnicitet eller deres seksuelle orientering.

Senest har vi set et uhyggeligt og brutalt overfald, hvor en muslimsk kvinde med tørklæde blev overfaldet på en parkeringsplads ved Harald Nyborg. Her så mange blot til, mens kvinden blev kaldt ”perkerluder”, ”perkerkælling”, ”fucking muslim”, mens hun blev overdænget med slag og blev spyttet på at et ældre ægtepar.

Indtil videre har politiet ikke villet efterforske sagen som en hadforbrydelse, selvom det for mig er helt tydeligt af det beskrevne hændelsesforløb, at der er tale om et overfald motiveret af had mod kvindens tørklæde, religion og etnicitet.

Fra Frie Grønnes side ønsker vi derfor at gøre det muligt for borgere, der bliver udsat for overfald, selv at bestemme, hvorvidt en given hændelse skal efterforskes som en hadforbrydelse. Det skal ikke være op til politiet. Det betyder selvfølgelig ikke, at der falder dom i sagen eller at dommeren finder, at der faktisk er tale om en hadforbrydelse, men det betyder, at det skal efterforskes som en sådan. Det er vigtigt for mange ofre, viser erfaringerne.

Tidligere på ugen stillede jeg en stribe spørgsmål til justitsministeren om omfanget af overgreb på kvinder med tørklæde, ligesom jeg har appelleret til både justitsministeren og statsministeren om at tage klart og umisforståeligt afstand fra hadforbrydelser af den slags, som vi ser flere og flere af. Indtil videre har de dog ikke reageret.

Samtidig appellerer jeg til at stoppe stigmatisering af muslimer og andre minoriteter fra politisk hold, da det kan anspore til den form for had, som kan fører til overfald og lignende.

I lyset af politiets håndtering af den aktuelle sag, som altså ikke efterforskes som en hadforbrydelse (endnu i hvert fald), har jeg dertil stillet en stribe nye spørgsmål til justitsministeren, som kan læses herunder:

”I lyset af det seneste politiforlig, der blandt andet sætter større fokus på hadforbrydelser, bedes ministeren forklare, om han er tilfreds med, at politiet i den konkrete sag om et overfald på en muslimsk kvinde med tørklæde (https://ekstrabladet.dk/krimi/muslimsk-kvinde-overfaldet-af-aeldre-aegtepar/8475366) ikke mener, at der er tale om en hadforbrydelse?”

”Vil ministeren ændre loven, så det er borgeren selv, der kan beslutte om en sag skal efterforskes som en hadforbrydelse?”

”Hvad er begrundelsen for, at det er politiet og ikke borgeren, der har været udsat for en hadforbrydelse, der bestemmer, hvorvidt forbrydelsen skal efterforskes som en sådan?”

”Vil ministeren indføre et yderligere skærpet krav til ordlyden af straffelovens § 81, nr. 6, så det pligtgør politiets efterforskning i form af en separat enhed eller give politiet yderligere forpligtelser i forhold til at efterforske hadforbrydelser?”