Nyheder

Sikandar Siddique: Klimahandling i landbruget kan ikke vente

For mig at se er det et utilgiveligt løftebrud, når regeringen ikke leverer den klimahandling, de lovede til folketingsvalget – og når man ikke gør nok for, at vi kan nå den reduktion, som vi er forpligtet til af klimaloven.

Af Sikandar Siddique, politisk leder af Frie Grønne

Endnu engang har regeringen udskudt den helt nødvendige klimahandling i landbruget og gambler dermed uansvarligt med Danmarks klimamål. Fødevareministeren Rasmus Prehn (S) har således droppet en klimaplan for grøn omstilling af landbruget, som ellers skulle være præsenteret nu. I stedet har man indkaldt til dialog med blandt andet landbruget på onsdag. Hvad der kommer ud af det, er endnu uvist.

Men der er ingen tvivl om, at det simpelthen er alt, alt for uambitiøst af regeringen ikke at lægge sin egen plan frem. Målet – ja, det er faktisk et krav fra FN – er at sikre omgående reduktioner af vores drivhusgasudledninger, men i stedet fortsætter regeringen med nøl og særbehandling af landbruget. Det gør man ikke på den her måde.

For mig at se er det et utilgiveligt løftebrud, når regeringen ikke leverer den klimahandling, de lovede til folketingsvalget – og når man ikke gør nok for, at vi kan nå den reduktion, som vi er forpligtet til af klimaloven. Nemlig 70 procent reduktion i 2030 i forhold til 1990.

Så sent som i går konkluderede en ny undersøgelse fra den grønne tænketank Concito, at udledningen fra en oksemørbrad er lige så høj som en køretur til Paris.

Det mål er ifølge Frie Grønne allerede for lavt, men hvis regeringen bliver ved med at udskyde klimahandling, bliver det stort set umuligt at leve op til.

Så sent som i går konkluderede en ny undersøgelse fra den grønne tænketank Concito, at udledningen fra en oksemørbrad er lige så høj som en køretur til Paris. Og udledningen fra oksekød generelt er langt højere end hidtil antaget. Det skal vi selvfølgelig tage hånd om med ambitiøs klimahandling på landbrugsområdet. Frie Grønne kræver derfor mindst en halvering af den danske kødproduktion.

Problemet er dertil desværre, at støttepartierne i Radikale, SF og Enhedslisten holder hånden under regeringen og lader den slippe afsted med sit klimanøl. I Frie Grønne vil vi aldrig gå på kompromis med klimavidenskaben. Vi kan selvfølgelig godt diskutere, hvordan vi skal nå klimamålene, men ikke om vi skal nå dem. Og det er det, regeringen nu bringer i fare.

Fra Frie Grønnes side får vi snart førstebehandlet vores forslag om en Klimalov 2.0, der skal sikre at Danmark får et tillæg til klimaloven, der også tager hånd om alle de udledninger, der ikke er med i klimaloven. Det gælder eksempelvis flytransport, shipping og import. Jeg kan derfor love jer, at vi fortsætter klimakampen og lytter til alle de mange borgere, der blevet lovet klimahandling, men som endnu ikke har fået det i bare noget nær tilstrækkeligt omfang.