Nyheder

Sikandar Siddique: Det er en farce, og det er efterhånden slået fast med syvtommer søm, at ingen af verdens ledere er klima-opgaven voksen.

Design uden navn

Mandag d. 1 november 2021 skydes det 26. klimatopmøde i gang, hvor et helt hold bestående af Mette Frederiksen, Dan Jørgensen og fire andre ministre repræsenterer Danmark som det ‘grønne foregangsland’, de synes, vi er.

Paradoksalt nok er det faktisk lige præcis de ledere, der er samlet mandag, som er hovedkræfterne bag den passive klimapolitik, som er ved at brænde vores planet ned til grunden.

Uanset hvor ambitiøse verdens ledere selv synes, de er, har utallige rapporter for længst slået fast, at den nuværende politiske vilje ikke er nærheden af at undgå et totalt kollaps. Magthaverne er fuldt ud bevidste om, at deres manglende klimahandling efterlader en brændende planet, der måske ikke kan reddes, til fremtidige generationer. Ligesom de ved, at millioner af mennesker kommer til at dø i den klimakrise, de fortsat fodrer med investeringer i sort energi og uambitiøs politik.

Det er et bevidst svigt af alle både nulevende og fremtidige generationer.

Hvis vi skal have noget som helst håb om at bevare en levende planet, vi kan give videre til kommende generationer, kræver det drastiske reduktioner allerede i morgen. Det kræver en altomfattende klimahandling på et ambitionsniveau, verden endnu aldrig har set.

Det er os i de rige lande, der skal tage ansvar og råde bod på den ødelæggelse, vi har skabt og fortsat skaber, og derfor er det os, der skal betale langt mere. Som det er i dag ender millioner af mennesker som ofre for det globale drivhus, der er skabt af de rige landes heftige og fortsatte overforbrug.

Det er en farce, og det er efterhånden slået fast med syvtommer søm, at ingen af verdens ledere er klima-opgaven voksen.

Forud for topmødet har den svenske helt og klimaaktivist, Greta Thunberg, listet tre krav, der ville markere en simpel, opnåelig og livsnødvendig start på mere ambitiøs klimahandling:

– Drop al investering i fossile brændstoffer fra i morgen.

– Stop muligheden for kreative opgørelser af CO2-udslip – lande skal måle hele sit forbrug med i klimaregnskabet.

– Betal de 100 mia. dollar om året som lovet til de mest udsatte lande.

Frie Grønne bakker naturligvis fuldt op om alle tre krav, og vi har allerede foreslået en Klimalov 2.0, som skal sikre, at Danmark medregner udledninger fra alt import og forbrug.

Gretas krav kunne gennemføres med det samme, men der er næppe nogen, der tror på, at der kommer noget nyt ud af det 26. klimatopmøde. Det eneste resultat af de 25 foregående er en Paris-aftale, der på ingen tænkelig måde er tilstrækkeligt ambitiøs, men som landene alligevel ikke kan finde ud af at leve op til.

Det er en farce, og det er efterhånden slået fast med syvtommer søm, at ingen af verdens ledere er klima-opgaven voksen. Ingen har endnu formået at sætte menneskeliv og naturen før økonomisk vækst og gunstige vilkår for erhvervslivet. Klimakrisen er på vej til at blive historiens største katastrofe, men forbrugssamfundets kulkedler brænder stadig løs. Det er et bevidst svigt af alle både nulevende og fremtidige generationer.

Foto: Ole V. Wagner
[button text=”GØR EN FORSKEL – BLIV MEDLEM” style=”primary” size=”large” link=”https://friegronne.dk/aarligt-medlemskab/” class=”thistle”]