Niko Grünfeld: World Priden 2021 i København er en frihedskamp for ligestilling, mangfoldighed og kærlighed

Det er ikke kun fest og farver, når tusindvis af mennesker går på gaden og fejrer kærligheden under World Priden 2021. Det er også en klar besked til LGBTQIA+-personer verden over om, at vi ser, anerkender og støtter dem 100 %.

Af Niko Grünfeld, medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Frie Grønne

I disse uger er København forvandlet til en kulisse for World Pride 2021. Det københavnske byrum er omdannet til et mekka af talks, debatter, parader, kunst og regnbueflagene pryder overalt i byen.

World Priden er en fejring af kærligheden og en mangfoldighedsfestival. Verden over bliver minoriteter nemlig stadig forfulgt, chikaneret og dræbt på grund af deres seksualitet og kønsidentitet. Det er en skamplet, at vi i det 21. århundrede stadig oplever hadforbrydelser, vold og diskrimination – også herhjemme i Danmark. Herhjemme er der også stadig lang vej, før vi er i mål. LGBTQIA+-personer har højere selvmordsrater, stress og psykiske problemer end generelbefolkningen i Danmark. Der er med andre ord nok at kæmpe for.

World Priden er nødvendig, så længe der er mennesker, som ikke frit kan gå på gaden og fejre kærligheden i alle dens mangfoldige afskygninger.

Sagen er nemlig den, at LGBTQIA+-miljøet bliver undertrykt verden over. Mange steder går det ligefrem den gale vej. Kig bare til Polen eller Istanbul, hvor Priden er blevet aflyst flere år i træk.

World Pride er – for mig – både en manifestation og et opråb for alle dem, der ulykkeligvis ingen stemme har. De undertrykte. De diskriminerede herhjemme såvel som i udlandet. Det er også en klar besked til LGBTQIA+-personer verden over om, at vi ser, anerkender og støtter dem. Og det er en besked til alle undertrykkere om, at retten til kærlighed mellem mennesker uanset køn og seksualitet er kommet for at blive. Og kommer for at blive.

Københavns Rådhus var i øvrigt det første sted i verden, hvor to mænd gav hinanden deres ’ja’. Danmark har altså en historisk rolle i almene frihedsrettigheder for LGBTQIA+-personer.

Men historien er ikke slut endnu. I fremtiden skal vi indtage en lige så vigtig rolle ved at være et sikkert sted for alle uanset køn og seksualitet. Og vi skal insistere på, at frihedsrettighederne gælder alle. World Priden er nødvendig, så længe der er mennesker, som ikke frit kan gå på gaden og fejre kærligheden i alle dens mangfoldige afskygninger.

Frie Grønne ønsker alle en rigtig god World Pride 2021. Jeg glæder mig personligt til at være med.

Send this to a friend