Nyheder

Marianne Karlberg: Vi har brug for at samle de kunstneriske uddannelser i Danmark

I dag lancerer vi i Frie Grønne vores bud på, hvordan de kreative og kunstneriske uddannelser i Danmark kan få et tiltrængt løft. Vi kalder udspillet Kulturuniversitet Danmark.

Af Marianne Karlberg, koncertsanger, musikagent og kandidat for Frie Grønne

Den klassiske musik har været omdrejningspunkt for hele min professionelle karriere, og undervisning af børn og unge har været bagtæppet og credoet for min forståelse af, hvor afgørende vigtig en gennemtænkt uddannelsespolitik er for sammenhængen i et civiliseret samfund.

Kulturpolitik er som et stykke sæbe, der nemt smutter ud af hænderne. Vanskeligt at fastholde og inddæmme og endnu sværere at formulere, uden at banaliteterne står i kø, eller at ordflommeriet kammer helt over. Måske er det derfor, at et sammenhængende udspil om de kunstneriske uddannelser aldrig rigtig har været på bordet?

Det kræver både stort overblik over de forskellige hjørner og kroge af uddannelsesspektret samtidig med veneration og respekt for de mange fag, der ikke bare kan placeres i et ark og printes ud med en dobbeltstreg og et stort plus på kontoen.

Vi taler nemlig om det store dannelsesbredbånd, der optimalt skal løbe gennem hele samfundet og have muskelkraft til at inspirere os alle og hjælpe med at flytte blikket derhen, hvor nye spændende tanker og idéer tager form.

Kulturpolitik er krumtappen i Frie Grønnes manifest, og derfor er det med stor spænding, at vi i dag lancerer vores udspil om de videregående kunstneriske uddannelser i Danmark. Vi håber, udspillet vil blive starten på en lang konstruktiv debat, der munder ud i en stærkt forbedret udgave af de kunstneriske uddannelser – Kunstuniversitet Danmark.

Læs hele Frie Grønnes udspil om Kunstuniversitet Danmark her.

Læs Kulturmonitors artikel om forslaget her. 

Læs Kulturmonitors opfølgende artikel her.