Nyheder

Malthe Merrild: Danske nyhedsmedier skal ikke være økonomisk viklet ind i internationale techgiganter

Joy Mogensens forslag om at lade mediehusene opkræve penge fra Facebook og Google for at dele deres artikler vil gøre danske medier afhængige af internationale giganter. I stedet bør vi beskatte giganterne og investere i mediehusene.

Dette debatindlæg er bragt i Information og på Information.dk og kan læses her.

Af Malthe Merrild, daglig leder af Kulturtårnet og kandidat for Frie Grønne

En onlineboble kan være ved at springe. Det berettede John Naughton om i Information lørdag d. 3. april. Han beskrev, hvordan techgiganternes værdi kan være kunstigt pustet op, fordi vi endnu ikke kender den reelle værdi af de målrettede annoncer, som blandt andre Facebook og Google bygger deres forretning på.

Næsten samtidig har kulturminister Joy Mogensen fremsat et lovforslag om at lade de danske mediehuse opkræve penge fra blandt andre Facebook og Google for at dele mediernes artikler. Det vil betyde, at de danske journalister i mere eller mindre direkte linje vil blive aflønnet af techgiganterne og dermed også blive afhængige af techgiganternes enorme omsætning.

Selvfølgelig skal techgiganterne reguleres mere. Og selvfølgelig skal de danske medier have al den hjælp, de har brug for, for at komme gennem den digitale omstilling og finde nye forretningsmodeller.

Men at lade Facebook og Google blive mediehusenes nye indtægtskilde virker som at tisse i bukserne for at holde sig varm. På kort sigt vil det måske skæppe et par kroner i kassen, men ingen internationale erfaringer viser, at en sådan løsning på sigt vil skabe hverken bedre økonomi i mediebranchen eller en bedre demokratisk samtale.

Hvis vi fortsat vil have kritiske, uafhængige nyhedsmedier i Danmark, så skal de ikke være økonomisk viklet ind internationale techgiganter.

Når Naughton så samtidig kan berette om en mulig økonomisk boble hos de selv samme techgiganter, så virker det endnu mere tåbeligt at give de danske medier en falsk tryghed ved at lade deres forretning bero på faste indtægter fra techvirksomheder. For slet ikke at tale om de konsekvenser, det vil have at indføre en afgift på deling af links, som er hele grundlaget for det frie internet.

I stedet foreslår vi Frie Grønne at beskatte techgiganterne af deres omsætning i Danmark og alle de andre lande, som de er til stede i. Med den ekstra skatteindtægt skal vi naturligvis investere langt mere i vores grundige journalister og kompetente mediehuse.

Lad os derfor beslutte os for at give mediestøtten en tiltrængt opdatering ved de kommende medieforhandlinger. Men lad mig gøre det klart, at hvis vi fortsat vil have kritiske, uafhængige nyhedsmedier i Danmark, så skal de ikke være økonomisk viklet ind internationale techgiganter.

LÆS FRIE GRØNNES MEDIEUDPSIL HER