Nyheder

Susanne Zimmer: Politikerne fortæller os, at vi udleder meget mindre CO2, end vi i virkeligheden gør

Thumbnail Img 8030

Susanne Zimmer, folketingsmedlem for Frie Grønne & kandidat i Nordjylland

Politikerne på Christiansborg lyver for os. De fortæller os, at vi udleder meget mindre CO2, end vi i virkeligheden gør. De bilder os ind, at det ikke udleder CO2 at bygge en Limfjordsforbindelse og motorveje gennem hele Jylland. Og så siger de, at det ville være helt katastrofalt for det danske samfund, hvis Aalborg Portland lukker de 350 arbejdspladser i vores region.

Det passer bare ikke. Vi udleder omtrent 15 mio. ton CO2 mere, end politikerne fortæller os. Transportaftalen med Egholmforbindelsen og motorveje for milliarder vil være en katastrofe for klimaet og for Danmarks udledninger. Og Aalborg Portlands arbejdspladser har ingen betydning for Danmark i det store billede -, modsat de store skader på planeten, de laver som Danmarks største udleder.

Men den største løgn af dem alle er, at politikerne har en plan for at håndtere klimakrisen. Det har de ikke. Planerne er i hvert fald så langt fra virkeligheden, som det kan lade sig gøre. For selvom den siddende regering siger, at vi er mere end halvvejs i mål, stiger udledningerne stadig. Og de tæller slet ikke de udledninger med, som vores overforbrug fører til i produktionslandene.

En plan, der ikke tæller alle udledninger, og som samtidig baserer sig på, at fremtidens mirakelteknologier redder planeten og os alle, kan man slet ikke kalde en plan. Og bare at politikerne prøver at holde udledningerne skjult for os, gør ikke skaderne på planeten mindre virkelige.

Sandheden er, at politikerne godt ved, at det er det tunge erhvervsliv med de største lobbykasser, der kan holde dem ved magten.

Mere end noget andet har Danmark brug for en ægte klimaplan. En plan, der tager udgangspunkt i virkeligheden og ikke fejer noget ind under tæppet, fordi politikernes tætte forhold til klimaødelæggende landbrug og de storsvinende industrivirksomheder vejer tungere end vores fælles fremtid. Hvis vi fortsætter med at følge vores magthavere ”plan”, har Danmark opbrugt sin andel af jordklodens samlede CO2-budget allerede i 2026, – og ikke i 2030 som det burde have været.

Vi skal have stoppet Danmarks udledninger. Og det gælder naturligvis også de udledninger, som vores voldsomme overforbrug skaber i de lande, der producerer de ting, vi forbruger. Det er det mindste, vi kan gøre, som et af verdens rigeste lande.

Det er det, der bør være målsætningen for Danmarks klimapolitik: At bringe Danmarks udledninger til nettonul et sted i 2030. Det er 20 år tidligere end politikerne på Christiansborgs mål om nettonul i 2050. Så vil vi nemlig også alle opdage, hvor tåbeligt det er, at vi jubler over bitte små skridt, der godt nok er bedre end det eksisterende, men som falder helt igennem, når man ser det i forhold til den enorme opgave, vi faktisk står over for.

For forhåbningen om, at vi kan fortsætte med det samme forbrug og skal fortsætte med at jagte vækst i økonomien, er fuldstændig løsrevet fra virkeligheden. Alligevel er det kravet i både klimaloven og hver gang en ny ”klimaaftale” bliver indgået – at det ikke går ud over den økonomiske vækst.

Men der er ingen vækst på en død planet. Derfor arbejder vi i Frie Grønne for et fuldt stop for det danske overforbrug i 2030. Det er det, vi mener, når vi snakker om kompromisløs klimahandling. Og det er det, der er nødvendigt, hvis Danmark skal blive til et grønt foregangsland.