Nyheder

Grotesk uansvarligt at behandle udledninger, som om de ikke findes

Biomasse

De færreste almindelige mennesker ved, at omkring halvdelen af alle danske udledninger ignoreres. At den danske klimalov ikke forholder sig til eksempelvis flyrejser, importerede forbrugsvarer og afbrænding af biomasse.

Men sådan er det i dag. Og for at sige det helt ærligt, så er det grotesk uansvarligt. Verden er global, mange rejser og forbruger globalt, og forsyningskæder og produktionskæder er globale. Vi kan ikke fraskrive os vores udledninger, bare fordi de foregår udenfor Danmarks grænser. Alligevel, er det lige nu præcis dét, der sker.

LÆS HELE BESLUTNINGSFORSLAGET HER: KLIMALOV 2.0

Når du sætter dig op i en flyvemaskine eller køber en vare, der er produceret i udlandet, opgøres det ikke under klimaloven. Og når det ikke tælles med i klimaloven, forhandler politikerne heller ingen handlingsplaner eller reduktionsstier. Emner som flyrejser, import af varer og andre forbrugsbaserede udledninger behandles i dag, som om de ikke findes.

Men det gør de. De findes, og de tænder lige nu gnister til et accelererende klimakollaps.

Frie Grønne kræver alle Danmarks udledninger talt med i klimaloven, også de usynlige. I dag er virkelig mange af de danske emissioner fejet ind under gulvtæppet, fordi de ikke efter territorialprincippet tæller med i det danske klimaregnskab.

Og de må have nogle gigantiske tæpper i Klima- Energi- og Forsyningsministeriet, for bunken af ignorerede udledninger har størrelse af et bjerg. Faktisk er det omkring halvdelen af alle danske emissioner, der fylder op under de plyssede måtter i ministeriet. Halvdelen!

Det skal være slut nu. Derfor stiller vi nu forslag om en klimalov 2.0, der, hvis den stemmes igennem i Folketinget, vil indbefatte at den nuværende klimalov også skal omfavne udledninger fra produktion af varer og tjenesteydelser uden for Danmark, der er forbrugt i Danmark, udledninger fra international transport og flyrejser og udledninger fra afbrænding af biomasse.

Vi befinder os i 2022. Tiden er til at gøre rent i Klimaministeriet, banke tæpperne for glemte udledninger og vende blikket ud mod verden. Andre lande har allerede taget første skridt, og Sverige er lige nu på vej med et forbrugsbaseret reduktionsmål. At vi i Danmark indtil i dag ikke har inddraget alle de forbrugsbaserede udledninger i klimaloven og i handlingsplanerne er fuldstændig uacceptabelt. Selvfølgelig skal alle udledninger tælles med.