Nyheder

Globalt ansvar i klimakrisen: Danmark skal betale for sit overforbrug

0006

Danmark skal tage globalt ansvar. Vi er et af de lande i verden, der har det allerstørste klimaaftryk (carbon footprint) pr. indbygger. På samme tid er vi et af de rigeste lande i verden. Konsekvenserne af vores drivhusgasudledninger og tårnhøje overforbrug, rammer skævt og særligt hårdt i det globale syd. Vi skal tage globalt ansvar ved at nedbringe vores eget aftryk og samtidigt støtte befolkningen i andre lande, hvor deres kamp mod klimaforandringer skyldes Vestens ulækre overforbrug.

Vi har for mange år siden forpligtet os til at bidrage med vores retfærdige andel af de 100 mia. US dollars, som de rigeste lande har forpligtet sig til at betale i ny og additionel klimabistand til de mest udsatte lande. Det har vi dog ikke leveret på.

Om en uge starter COP27 i Egypten, hvor civilsamfundet og græsrodsorganisationer fra særligt det globale syd har fået presset diskussionen om kompensation for tab og skader ved klimarelaterede katastrofer op på dagsordenen for klimatopmødet. Danmark skal levere på finansiering til ”tab og skader” ligesom andre velhavende lande skal.

Derfor præsenterer vi to forslag, som betyder, at Danmark vil være meget tættere på at leve op til sine internationale forpligtelser og blive et vaskeægte foregangsland, når det kommer til klimafinansiering.

  1. KLIMABISTAND MED TILBAGEVIRKENDE KRAFT

Vi foreslår en ny og additionel klimabistand med tilbagevirkende kraft, der lever op til vores internationale forpligtelser til COP15 og COP26, nemlig 5 mia. årligt. De skal betales med tilbagevirkende kraft fra 2020 og frem til 2025, som det var hensigten i den globale aftale, Danmark har skrevet under på. Det betyder altså i alt 30 mia. kroner inden 2025. Derfor 10 mia. kroner om året de næste tre år.

Finansiering: flyafgifter oveni billetprisen på hhv. 660 kr. for rejser i Europa og 2.370 kr. for interkontinentale rejser. Det vil kunne indbringe 8-15 mia. om året.[1] Yderligere finansiering vil om nødvendigt findes gennem en formueskat.[2]

  1. LOSS AND DAMAGE FINANISERET AF AKTIESKAT

Vi foreslår, at Danmark skal gå forrest for at etablere og tilføje midler til en FN-baseret klimafond, der kan finansiere udviklingslandenes udgifter til klimarelaterede katastrofer. De årlige globale udgifter anslås at være et sted mellem 290 og 580 mia. US dollars[3]. Den danske årlige andel er derfor minimum 15 mia. kr. og op mod 30 mia. kr. fra 2023.

Finansiering: En beskatning af aktieindkomster på samme niveau som beskatning af lønindkomster samt en skat på finansielle transaktioner på 0,1% af værdien ved handel med aktier og obligationer kan samlet give et provenu på 15-20 mia. kr. årligt.[4]Yderligere finansiering vil om nødvendigt findes gennem en progressiv boligskat.[5]

Citater fra Sikandar Siddique

”Vi mangler alvorligt udsyn i dansk klimapolitik og har alt for længe ignoreret, hvor stort et internationalt ansvar, vi har. Dét her er et forsøg på at tage et solidt første skridt for at gøre op med den manglende handling. At finansiere klimabistand med flyafgifter og en international klimafond gennem skat på aktier og finansielle transaktioner mener vi stadig er the bare minimum, men et godt sted at starte. ”

”80% af verdens befolkning har aldrig siddet i en flyvemaskine, men det er dem, der lider under Vestens flyvemani. Mange oplever allerede nu de hårde konsekvenser af klimakrisen og den og manglende støtte fra rige lande som os. At dække de økonomiske konsekvenser af klimakatastrofer gennem skat på aktier og finansielle transaktioner og med en flyafgift, der modsvarer udledningerne, er lige til højrebenet. Det taler direkte ind i princippet om, at forureneren betaler. Det er simpelthen på tide, at Danmark tager sit globale ansvar alvorligt. ”

”Hvis vi virkelig mener det, vi siger, og virkelig vil være et grønt foregangsland, så skal der penge på bordet. Det er ikke nok længere at komme med flotte taler og hensigtserklæringer til COP-møderne. Nigeria ligger under vand og Pakistan blev oversvømmet af en monsun på steroider. FN har lige sagt, at vi er på sikker vej mod en global temperaturstigning på 2,8 grader. Og det vel at mærke kun, hvis landenes nuværende uambitiøse løfter indfris. Vi kan ikke længere løbe fra vores ansvar.”

”Det her er ikke andet end en win-win-situation. Vi vil finansiere klimabistand og kompensation for de klimarelaterede katastrofer, det globale syd oplever netop nu, med afgifter på flyrejser, aktier og finansielle transaktioner. Det vil både reducere vores udledninger gennem positive adfærdsændringer, stoppe kortsigtet finansspekulation og samtidigt skabe indtægter til den globale klimakamp.”

[1] Estimeret ud fra INKA Consults rapport til 92-gruppen og Globalt Fokus ud fra en pris på 4.500kr. pr. ton co2: DANISH_CLIMATE_FINANCE_CATALOGUE.pdf (globaltfokus.dk)

[2] Frie Grønne (2022) Kompromisløs grøn handling, #32. www.friegronne.dk/klimaudspil

[3] Oxfam (2022) Footing the Bill. Footing the Bill: Fair finance for loss and damage in an era of escalating climate impacts (openrepository.com)

[4] Estimeret ud fra INKA Consults rapport. Beskatning af aktier forventes at indbringe 8 mia. kr. om året, skat på finansielle transaktioner 7-12 mia. kr. om året.

[5] Frie Grønne (2022) Kompromisløs grøn handling, #33. www.friegronne.dk/klimaudspil