Frie Grønnes frivilligkoordinator: Køkkenerne på statens arbejdspladser skal indgå i en livsnødvendig ændring af vores madkultur – og udelukkende servere vegetarisk

Vi befinder os i den samme onde kødædende cirkel, som vi har gjort hele tiden. En af Frie Grønnes mærkesager er at sikre vegetariske valgmuligheder i statens køkkener og kantiner. For vi befinder os i en global klimakrise og det sidste, vi har brug for er, at statens køkkener opfordrer til, at vi vedligeholder vores kød(over)forbrug. Det er ikke alene uansvarligt. Det er noget decideret klimasvineri.

Af Trine Maria Rasmussen, frivilligkoordinator i Frie Grønne – Danmarks Nye Venstrefløjsparti

(Denne tekst er også bragt i Politiken som debatindlæg den 23. oktober 2021)

Vi SKAL vænne os til at spise mindre kød. Meget mindre kød. Men det er så godt som umuligt, hvis man dagligt spiser kødretterne fra kantinen på ens arbejdsplads. Derfor skal statens køkkener og kantiner ikke længere servere kød. Overhovedet.

Hver evig eneste gang, vi diskuterer regeringens klimamålsætninger og planer om CO2-reduktioner, forbliver det en snak om teknologi, for vi kan ikke diskutere noget, der endnu ikke findes. Vi har ikke den teknologi, som regeringen vil bruge til at nå Parisaftalens målsætning, og ingen ved om Regeringens teknologiske forestillinger bliver opfundet i tide til, at Danmark kommer i mål med en 70% CO2-reduktion i år 2030. Ingen ved det. Derfor kan ingen garantere det. Til gengæld er der en anden løsning, der kan få os tættere på målet.

Det svarer til, at du, når du tager en pakke oksekød på 400 gram i supermarkedets køledisk, dermed står med dit maksimale kødforbrug for en hel måned.

Vi kommer ikke udenom en kulturændring af vores madvaner. Vi kommer ikke udenom et mindre forbrug af kød. For kødproduktionen er en af de helt store skurke, når det kommer til vores kamp mod klimakrisen – og dette er hjulpet på vej af, at vores forbrug af kød er et overforbrug. Selvom det er hyggeligt, når kantinen serverer hakkebøffer i sovs om fredagen, så koster det gevaldigt på klimakontoen, og det har vi ikke længere råd til. En undersøgelse fra Coop og Dansk Vegetarisk Forening fra i år viser, at hver anden dansker mener, at det samlede kødforbrug i Danmark skal reduceres, og mere end hver fjerde ønsker direkte at spise mindre kød. Det er en fantastisk udvikling, som staten skal anerkende og imødekomme.

Derfor skal statens køkkener og kantiner simpelthen ikke længere servere kød. Overhovedet.

FØDEVARESTYRELSEN anbefaler, at vi skærer ned på vores indtag af kød – og maksimalt spiser 350 gram om ugen. The EAT-Lancet Commission anbefaler ud fra et kombineret sundheds- og klimahensyn, at vi i år 2050 maksimalt spiser 98 gram rødt kød ugentligt. Det svarer til, at du, når du tager en pakke oksekød på 400 gram i supermarkedets køledisk, dermed står med dit maksimale kødforbrug for en hel måned.

98 gram kød om ugen er ikke et mål, vi når, hvis ikke vi begynder at vænne os til at spise mindre kød. Det bliver i hvert fald umuligt, hvis man dagligt spiser kødretterne fra kantinen på ens arbejdsplads. Derfor skal statens køkkener og kantiner simpelthen ikke længere servere kød. Overhovedet.

Den danske produktion af kød – især okse- og lammekød – truer klimaet og vores chance for at blive klimaansvarlige. Vi producerer kød i de mængder, vi gør, fordi vi spiser det i de mængder, vi gør. Vi skal spise mindre, hvis vi vil producere mindre. Vi er nået dertil, hvor vores indtag af kød ikke må være ubevidst. Det skal være op til den enkelte forbruger, at aktivt tilvælge kød frem for at fravælge det.

Og hertil er det sidste, vi har brug for, at statens køkkener opfordrer til, at vi vedligeholder vores i forvejen alt for høje kødindtag. Det er ikke alene uansvarligt. Det er noget decideret klimasvineri.

 

Læs Frie Grønnes landbrugsudspil her

 

GØR EN FORSKEL - BLIV MEDLEM
Send this to a friend