Nyheder

Frie Grønne: Vi ønsker et landbrug fri for pesticider. Det kunne pesticidforhandlingerne ikke levere.

Teo Sticea Dtcbpecf Hy Unsplash (1)

I går forlod Frie Grønne pesticidforhandlingerne. Vi kunne allerede nu se, at den langt fra ville blive ambitiøs nok. Det er endnu et kæmpe svigt af vores natur.

I Frie Grønne mener vi, at naturen er hellig, og det betyder, at vi skal værne om den. Vi må bruge den for at overleve men ikke misbruge og nedbryde den bare for at vækste og tjene penge.

Vi skal efterlade en klode med frugtbar jord og rent drikkevand til de næste generationer. Derfor har vi forladt pesticidforhandlingerne.

Den nye aftale vil begrænse den nuværende sprøjtning, men det er langt fra godt nok. Frie Grønne ønsker et sprøjtefrit landbrug senest i 2030, og det kan vi umuligt nå med denne aftale.

Det vil fortsat være tilladt at sprøjte med diverse giftige sprøjtemidler. Sprøjtning med roundup og glyphosat bliver begrænset, men vil fortsat være lovligt, og der kan forsat gives dispensationer til nogle af de gifte, som er forbudt i EU.

Der blev i 2019 fundet sprøjtegifte i 45% af vores drikkevandsboringer, og i 2021 var det 63% af boringerne. Der findes desværre også pesticidrester i mange af de fødevarer, som ikke er økologiske. Ifølge forbrugerrådet TÆNK er forskere i tvivl om, hvorvidt de nuværende grænseværdier for indholdet af pesticider er tilstrækkelige, specielt fordi vi ikke ved, hvordan de forskellige sprøjtegifte reagerer, når de bliver blandet i undergrunden.

Hvorfor bruger landbruget sprøjtemidler?

For at kunne producere mest muligt og billigst muligt så vi kan sælge fleste mulig grise kalve og andre dyr til udlandet enten levende eller døde. Samtidig ødelægger vi livsvilkår for insekter, fugle og andet liv i en forvejen presset natur. Rigtig mange arter er truet eller allerede uddøde. Man taler om den 6. masseuddøen, og pesticider er et skridt i den retning.

I virkeligheden handler det om et landbrug, som er forældet og nedbryder naturen, og som regel har effektivitet og vækst mere i fokus end en bæredygtig produktion af sund mad og ordentlig dyrevelfærd. Jorden bliver ofte udpint, og produktionen sker ofte på bekostning af naturen. Heldigvis er der masser af andre muligheder som f.eks. skovlandbrug og regenerativt landbrug.

 

Du kan se vores Landbrugsudspil her.