Nyheder

Finansloven for 2022 er udtryk for en tam venstrefløj

Tilføj en overskrift (7)

Finansloven for 2022 er netop blevet præsenteret. Igen svigter det rød-grønne flertal på klima, på velfærd og på beskyttelse af minoritetsborgere.

Frie Grønne gik til finanslovsforhandlingerne med et krav om at investere i vores klode, i vores sundhedsvæsen, og at der skulle findes penge til en antiracistisk handlingsplan.

Desværre var der ikke flertal for det. Derfor blev Frie Grønne smidt ud af forhandlingerne.

Det politiske flertal vil ikke beskytte minoriteter

Frie Grønnes største krav til dette års finanslov var at finde penge til en antiracistisk handlingsplan. Det stod meget hurtigt klart, at det langt fra var alle partier, der ønskede det. Faktisk blev det så svært at få igennem, at vi blev smidt ud af forhandlingerne. Frie Grønne kan ikke acceptere en finanslov, som ikke vil beskytte minoritetsborgere i vores samfund. Et politisk flertal har i for lang tid ladet hadet og diskriminationen gå alt for langt, og derfor mener vi, at det burde være sund fornuft at indføre en antiracistisk handlingsplan. Det var der desværre ikke opbakning til.

Et sundhedsvæsen på katastrofekurs

Frie Grønne havde et ønske om en investering på 2,5 milliarder kroner til vores sundhedsvæsen. Lige nu er situationen på landets hospitaler så slem, at nye stillinger ikke kan besættes, medarbejderne flygter fra deres fag, og sundhedspersonalet er fuldstændig udbrændte. Samtidig med det skal de levere den samme høje sundhedspleje og omsorg, som de plejer. Det er naturligvis ikke muligt.

Den finanslov der netop er indgået, løser desværre ikke problemerne i vores sundhedsvæsen. Den giver 1 milliard til et ekstremt presset sundhedsvæsen. Det er en midlertidig lappeløsning, og det er som at tisse i bukserne for at holde varmen. Man kan spørge sig selv, hvordan det hænger sammen med Regeringen og støttepartiernes ambition om at styrke velfærden, som det fremgår af forståelsespapiret.

Endnu en uambitiøs klimaaftale

Desværre var der heller ikke politisk vilje til at prioritere klimaet. Alle støttepartierne gik til finanslovsforhandlingerne med et ønske om en afgift på flyrejser, men det blev ikke til noget. Samtidig finder aftalen langt fra nok konkrete reduktioner af CO2, men har i stedet igen et urealistisk håb om, at teknologiske løsninger pludselig redder vores klode. Finansloven for 2022 er desværre endnu en omgang greenwashing af Danmark som grønt foregangsland. Derfor lever den slet, slet ikke op til Regeringens og støttepartiernes erklæring om, at Danmark skal gå forrest i kampen mod klimakrisen.

Hvor længe kan et ’rød-grønt’ flertal fortsætte den her kurs?

Hos Frie Grønne er vi bekymret over Regeringen og støttepartiernes uambitiøse finanslov. De har nu kun én finanslov tilbage, før befolkningen igen skal ned i stemmeboksen. Desværre ligner det, at det rød-grønne flertals eftermæle bliver manglende handling på deres eget forståelsespapir og en række uambitiøse aftaler på klima og velfærd.

 

Frie Grønne er igen i denne finanslov blevet bekræftet i, at der er brug for et nyt, kompromisløst og stærkt venstrefløjsparti.