Nyheder

Direktionsgangenes Anti-Klimaaktivister sætter egen profit over fælles fremtid

Img 3886

Anti-Klimaaktivisme får det til at løbe koldt ned ad ryggen på mig. Jeg kan næppe forestille mig noget mere umenneskeligt, noget mere kynisk end med åbne øjne at modarbejde det fælles bedste – alene for at fastholde sin egen magt, privilegier og profit.

Af Sikandar Siddique, politisk leder af Frie Grønne

Ambitiøs og tilstrækkelig klimahandling er for det fælles bedste. Det tror jeg ikke, der er nogen, der kan være uenig i længere. FN har sagt det længe, og nu har Verdensbanken, OECD og IMF også stemt i. 

Det er også indlysende, hvorfor så vældige institutioner med fokus på økonomisk vækst nu melder ud, at vi skal handle ambitiøst og tilstrækkeligt på klimakrisen. Der er nemlig hverken arbejdere, forbrugere eller økonomisk vækst på en så ophedet planet, som vi har udsigt til. 

Alligevel modarbejder en lille, men ekstremt magtfuld del af den danske elite ethvert tilløb til kompromisløs klimahandling – på trods af, at det så utvivlsomt er til det fælles bedste. Det er dem, jeg og Frie Grønne kalder Anti-Klimaaktivister. Og dem er der langt større grund til at frygte – sådan for alvor – end de unge klimaaktivister på gaden, som der ellers er så meget snak om. 

Anti-Klimaaktivisterne i toppen af den danske magtelite er nemlig dem, der i høj grad former vores utilstrækkelige og tekniske-fix-løser-det-hele-klimapolitik. De har bl.a. sat deres anti-klima-aftryk på den danske klimalov, hvor selve præmissen for klimahandling er, at den hverken må gå ud over væksten eller konkurrencevilkårene. Derudover blev der sidste år lavet en landbrugsaftale, som slet ikke adresserer problemet med størrelsen på den animalske produktion, selvom næsten alle landbrugets udledninger af drivhusgasser kommer netop derfra. Man siger, at lovene bliver skrevet på Axelborg – Landbrug & Fødevarers hovedkontor – og derefter vedtaget på Christiansborg. Og så har regeringen og resten af de åh-så-grønne partier slået kolbøtter for at udforme en CO2-skat, som giver gigantiske rabatter til de største ødelæggelsesvirksomheder i dansk erhvervsliv. Anti-Klimaaktivisterne er dygtige og sætter dybe aftryk i vores natur-, miljø- og klimapolitik.

Men hvorfor får det lov at være sådan, når der ikke længere hersker nogen tvivl om, at vi har behov for akut, omfattende og radikal klimahandling på alle niveauer af samfundet? For det fælles bedste. 

Svaret er dystert, men helt lige til. Det er sådan, fordi det er i det tunge erhvervsliv, man har de største lobbybudgetter, mest at tilbyde de politiske magthavere samt mest at tabe i form af magt, privilegier og profit. Politikerne inde på Christiansborg ved godt, at et godt forhold til de store pengekasser i det private erhvervsliv er vejen til genvalg. Derfor har de reelt set givet Anti-Klimaaktivisterne vetoret i forhold til indholdet i enhver grøn aftale. 

Jeg er ikke som magtpolitikerne på Christiansborg – og det sætter jeg en ære i. Jeg synes, at det er fuldstændig uacceptabelt, at nogle modarbejder en reel og hurtig grøn omstilling alene med det formål at forsvare deres egen magt, privilegier og profit. For mit eget og Frie Grønnes vedkommende sætter jeg foden ned: Jeg vil have Anti-Klimaaktivisterne ud af baglokalerne ved de politiske forhandlinger. Og det, tror jeg sådan set også, at borgerne gerne vil. 

Skal det lykkes, så er det vigtigt, at vi får en fælles bevidsthed om, hvem de værste Anti-Klimaaktivister er. Og det er egentlig nemt nok: Det er de øverste bosser og cheflobbyisterne i virksomheder som Arla og Danish Crown, der kæmper mod enhver reduktion af den massive danske kød- og mejeriproduktion– på bekostning af det fælles bedste.  

Det de forgyldte topchefer i Aalborg Portland, der er lykkedes med at få en kæmpe rabat i den nye CO2-skattereform, selvom de uden sammenligning er Danmarks allerstørste udleder af CO2 – på bekostning af det fælles bedste. 

Det er direktionsgangen i Københavns Lufthavn, der arbejder hårdt på at gøre København til Skandinaviens knudepunkt for endnu mere flytrafik og modsætter sig en brugbar flyafgift – på bekostning af det fælles bedste. 

Og måske værst af dem alle er det lobbyisthærene i Landbrug & Fødevarer samt i Dansk Industri, der bekæmper en bred palette af lovgivning rettet mod Danmarks allermest ødelæggende sektorer, fx landbrug, sværindustri, transport og byggeri – på bekostning af håbet om en tålelig fremtid. 

Den slags Anti-Klimaaktivisme får det til at løbe koldt ned ad ryggen på mig. Jeg kan næppe forestille mig noget mere umenneskeligt, noget mere kynisk end med åbne øjne at modarbejde det fælles bedste – alene for at fastholde sin egen magt, privilegier og profit. Især ikke, når vi lige nu hver dag oplever, hvilke katastrofale konsekvenser der følger af, at selv de værste sektorer får lov til uhindret at fortsætte deres ødelæggelser af kloden og livet på den. 

Det hjælper ikke på mit humør, at de store udledere samtidigt får en enorm erhvervsstøtte med på vejen – dine og mine penge – for at lave forsøg med at suge den CO2 ud af luften – og derved blive ved med at udlede. Det gælder bl.a. Aalborg Portland, som kan fortsætte deres ødelæggelser, hvis de bare sætter et filter på skorstenen. Det er på trods af, at CO2-fangst er et eksperiment, der er enormt usikkert og som ikke har været afprøvet i så stor en skala før.

Da jeg stiftede Frie Grønne sagde jeg, at vi var et frontalangreb på magtelitens klæbrige status-quo. Det løfte står jeg ved. Det er derfor, at jeg og Frie Grønne tager ansvar, selv når de etablerede magtpolitikere forfalder til at tjene erhvervslivets snævre særinteresser – i stedet for det fælles bedste. 

Så kære Managing Director for Aalborg Portland Michael Lundgaard Thomsen, kære CEO for Danish Crown Jais Valeur, kære CEO for Arla Foods Peder Tuborgh, kære CEO for Københavns Lufthavn Thomas Woldbye og kære CEO for SAS Danmark Simon Pauck Hansen og alle jeres lobbyister og Anti-Klimaaktivist-venner: Det er slut med at gemme jer i lukkede forhandlingslokaler og storslåede kontorer i de forgyldte elfenbenstårne. Jeg ser jer, jeg ser, hvad I gør, og jeg kalder jer ud.

I er Anti-Klimaaktivister, og I står i vejen for livsnødvendig klimahandling. Det er jeres ansvar. Og så længe I bekæmper vores fælles fremtid, vil jeg bekæmpe jer. For det burde være jer, der var tvunget til at se vores børn og børnebørn i øjnene og fortælle dem, at vi efterlader dem en udpint og livsforladt planet, fordi I og jeres venner i magteliten ikke kunne få milliarder nok. 

Jeres kamp mod kompromisløs klimahandling er en kamp mod selve vores eksistens. Det er jer og al jeres væsen, der – meget direkte – truer civilisationen, som vi kender den.